Belasting over spaargeld

Gepost door Rob op 19 december 2008 09:00 onder Belastingen | Be the First to Comment

De belastingdienst is gek op uw spaartegoeden. Uiteraard wilt u voorkomen dat u belasting moet betalen over uw spaargeld.

Er zijn een aantal mogelijkheden om dit te voorkomen.

Schenk geld weg, stop het in groene of culturele beleggingen, los er een kleine hypotheek mee af, betaal uw belastingschulden ermee. Doe iets, om te voorkomen dat u de belasting van 1,2 % over u spaarcenten moet betalen. Sluis het geld weg vóór 31 december: u wordt namelijk belast over het gemiddelde van uw vermogens op 1 januari 2008 en 31 december 2008.

Wegschenken

Aan familie: niet te veel

U mag maximaal € 4.479 per jaar belastingvrij aan uw kinderen schenken en €2.688 aan alle andere personen (ook uw echtgenoot). Doe het nog dit jaar als u nog niets hebt gegeven, of stel het uit tot 2009 als u dit jaar al eerder een schenking deed. Voor meer informatie, zie het antwoord op de volgende lezersvraag:

Aan goede doel: aftrekbaar

Onder voorwaarden kunt u giften aan bepaalde instellingen aftrekken. De giften moeten wel uitkomen boven de drempel van 1% van uw totale inkomen.

Schulden aflossen

Om te kijken hoeveel u bezit, worden u schulden en uw bezittingen normaal met elkaar verrekend. Voor de schuld geldt echter een drempel van €2800, dus u kunt ze nooit helemaal wegstrepen. Sommige schulden worden bovendien helemaal niet meegeteld, zoals hypotheekschulden voor de eigen woning en schulden aan de Belastingdienst.

Als u deze aflost voor 31 december, ontloopt u veel belasting op uw vermogen. Bovendien haalt u rentevoordeel: de rente die u betaalt op een lening, is hoger dan wat u ontvangt op een spaarrekening.

Kleine hypotheek: geen verlies renteaftrek.

Kleine hypotheekschulden zijn aantrekkelijk om af te lossen. Bij kleine hypotheken kost dat u geen voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Wat u misloopt, wordt gecompenseerd door de vermindering van het eigenwoningforfait, de bijtelling bij het inkomen voor het bezit van een huis.

Wanneer is een schuld nu ‘klein’? Voor een gemiddeld huis, met een waarde van € 200.000, is dat een hypotheekje van €22.000 of minder. We gaan dan uit van een hypotheekrente van 5%. Het voordeel treedt op als het eigenwoningforfait, berekend als een percentage van de waarde van het huis, hoger dreigt te worden dan wat u aan rente aftrekt. Het verschil mag u dan ook aftrekken. Zo hoeft u per saldo nooit inkomen bij te tellen voor het eigen huis.
 
Belastingvrij investeren

Beleggingen in groene of culturele fondsen hoeft u niet op te geven bij uw vermogen. Ook bepaalde spaarrekeningen zijn vrijgesteld, als de banken beleggen in duurzame projecten. Vraag wel even na bij de instelling, of uw gewenste rekening of fonds in aanmerking komt voor aftrek. Ook aan startende ondernemers (wellicht in uw familie of kennissenkring) kunt u geld lenen, waarna u voor dat bedrag bent vrijgesteld van vermogensbelasting. Dit is de zg. Tante Agaathregeling. De starter moet ook een verklaring van de belasting kunnen overleggen.

 

Voeg een reactie toe